Strategi – Chandelier

Det har blivit dags att presentera min andra strategi som jag börjat följa nu under höstsäsongen. Jag kallar den ”Chandelier” för att den använder sig av en s.k. Chandelier exit och jag tyckte det namnet passade bra. Konceptet är inte mitt eget utan det är baserat på idéerna som Onsdagsfonden kör, dvs att man går in och ur marknaden med hela sitt kapital med förutbestämda entry och exit regler.

Vad är Chandelier strategin?

Strategin går ut på att ligga fullt investerad på börsen när den är i stigande trend och fullt investerad i en räntefond när den är i sjunkande trend. Tanken med detta är att du ska få mer avkastning och lägre risk genom att du undviker att hänga med ner när börsen sviker.

Hur fungerar det?

Onsdagsfonden har en egen trendindikator som bestämmer när det är dags att investera fullt i börsen. Senaste tiden har den varit neutral vilket innebär att man inte köper in sig på börsen utan behåller kapitalet i en räntefond, och således köpte jag Spiltan Räntefond när jag inledde testet av den här strategin i början av september.

Nu i vecka 39 har vi haft en stark börsutveckling och trendindikatorn har äntligen växlat över till positiv trend (KÖP). Då är det dags att investera i lämplig indexfond, t.ex. Avanza Zero.

Samtidigt som köp görs så bestäms en Chandelier exit-nivå som sätts till X*ATR från högsta indexnivå (där X är 2,25 initialt och ATR är Average True Range). Exit-nivån uppdateras varje vecka för att följa med börsens uppgång men justeras aldrig nedåt. X justeras också baserat på avkastningen som uppnåtts hittills, så att exit-nivån ska snävas till ju mer vinst man gjort. När index faller under exit-nivån är det dags att sälja och skifta till räntefond.

Varför välja Chandelier?

Efter många år av uppgång på börsen kan det ibland kännas som att det måste bli en rejäl krasch någon gång. Om man är orolig för det kan man ju ha alla sina pengar på banken eller i en räntefond, eller så kan man försöka fortsätta vara med på uppgången men ha beredskap för nedgång. Med tydliga och enkla regler kan man känna sig relativt säker på att en ordentlig börsnedgång inte äter upp en stor bit av sparkapitalet.

Om du dessutom inte tycker det är värt mödan att sitta och bevaka börsen dag ut och dag in så kan det kännas skönt med en modell där du har enkla och klara regler och där det räcker med en snabb genomgång varje vecka för att se om du behöver göra något. Under långa perioder kommer du inte behöva agera alls.

Fördelar:

  • Superenkel modell – kräver bara lite tid varje vecka
  • Klara regler – behöver inte tänka så mycket hur man ska agera
  • 100% aktiefond eller 100% räntefond – enkelt att välja vad du ska investera i

Nackdelar:

  • Tröghet – du kommer inte vara snabbast in eller ut på marknaden när trenden vänder
  • Helt exponerad mot svenska börsen – kan vara något högre risk?

Min anpassning

Onsdagsfonden har valt att satsa på antingen Avanza Zero eller SPP Aktiefond Sverige att investera kapitalet i. Tanken är att du ska ha pengarna i en billig indexfond. Initialt hade jag också tänkt att satsa på SPP Aktiefond Sverige med förhoppningen att den skulle prestera bättre än Avanza Zero. Jag vill ju trots allt slå ”baseline” som jag har satt till att vara just utvecklingen i Avanza Zero… Men efter att ha följt utvecklingen under september som har varit en ganska bra börsmånad så kan jag konstatera att SPP Aktiefond Sverige (+7,49%) inte har lyckats överträffa Avanza Zero (+7,71%). Underkänt alltså…

Allra bäst den senaste månaden har Norron Active R gått med +9,82%. Därefter Spiltan Aktiefond Investmentbolag (+9,20%) följt av Lannebo Sverige Plus (+9,18%).

Jag vill ha bästa möjliga utveckling så därför kommer jag att anpassa strategin till att investera i den fond som är bäst på att överträffa index. Visst, jag får betala lite mer i avgift men avkastningen är ändå uppmätt efter avgifter så i slutändan är det ändå den som räknas.

Slutsats

Jag har provat Onsdagsfonden metod tidigare och tyckte då att den kändes något trubbig. Man får vara medveten om att man inte kommer vara den snabbaste in på marknaden när uppgångar kommer. T.ex. nu i höst såg jag styrka i börsen redan under tidig september, men signalen för KÖP kom inte förrän precis nu i månadsskiftet. Hur som helst är tanken att du ska undvika stora förluster när börsen faller genom att du drar dig ur vid ett bra tillfälle. Du behöver inte tänka så mycket på när det ska ske eftersom du har ett bestämt regelverk som hjälper dig. Ibland kan det vara ett bra sätt att säkra att man inte förlorar sitt kapital.

För mig är det här konceptet lockande, speciellt nu efter så många år av uppgång. Om eller när det kommer ett börsfall så kan det kännas tryggt att veta att man sina regler på plats som säger hur man ska agera. Ibland kan det vara svårt att hålla huvudet kallt och agera rationellt annars!

Här kan du läsa mer om Onsdagsfondens placeringsstrategier samt exit-regler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s